Ubijeno labudovo jezero


Generacije i generacije su odrastale uz, svim Novosađanima poznate, labudove Isu i Bisu u Dunavskom parku (Novosađani će pravilno akcentovati naziv ovog parka). Mene su kao malog roditelji dovodili u ovaj park da vidim i hranim dva najomiljenija stanovnika ovog Grada. Nikada i nikome se nisu zamerili i svi su ih voleli i poštovali. Nekoj deci su to bili prvi kontakti sa životinjama. Svi su uživali da ih gledaju kako graciozno plivaju po jezeru u parku i gospodare tim prostorom. To je bila njihova kuća. I sada je!!!

Ali ta kuća je sada praznija za tri člana. S tim što nakon ovog saznanja, jako lako može da ostane i bez svih ostalih članova te male i prelepe porodične zajednice.

Naime, u noći između utorka i srede, 14.10.2015. god. oko 03.30h labudiju porodicu je napao čopor pasa lutalica koji su surovo rastrgali dva mladunčeta i jednog od odraslih labudova. Još se tačno ne zna da li je rastrgana Bisa ili rastrgan Isa, ali kako god. Poznato je da labudovi kada nađu svog partnera, odnosno srodnu dušu, ostaju s njom do kraja života. I ako jedan ugine ili nastrada drugi vrlo brzo ugine od tuge. 
To je karakteristika koja krasi ove životinje i koja treba da bude primer i inspiracija vernosti, požrtvovanosti i ljubavi svakom čoveku na ovoj planeti.


Žal za ovim stvorenjima je velika i verujem da svaki Novosađanin koji je bar jednom imao kontakt sa ovim labudovima sada tuguje i ima osećaj gorčine u ustima. Park neće više biti ono što je bio bez labudova Ise i Bise i njihovih mladunaca!

Često u razgovorima sa drugim ljudima govorim kako bi trebalo sve pse lutalice uspavljivati i otkloniti sa ulica Grada. Zbog tog svog stava često sam napadan i osporavan u istim tim razgovorima. Napadan sam kako ne volim životinje, kako sam surov i kako ne poštujem prava životinja. 

U redu. Prava životnja!!! Bla, Bla, Bla…. A šta ćemo sada? Kako ćemo sada da rešimo problem koji je nastao? Kako ćemo da rešimo problem zloupotrebe gradske uredbe o naknati štete građanima koje je ujeo pas lutalica? To su milionske cifre koje se izdvajaju iz gradskog budžeta. 
  • Od tog novca smo do sada mogli izgraditi bar 5 velikih vrtića ili nekih drugih objekata za decu.
  • Od tog novca smo mogli formirati fondove za subvencije mladih preduzetnika.
  • Od tog novca smo mogli da sufinansiramo Start Up projekte.


Mnoge stvari smo mogli. Ali NE!!! Prava životinja! Pa sada kada nastane problem onda nemamo rešenje ili upiremo prst u drugoga. Gde su sada prava labudova? Pa i oni su životinje.

I dalje smatram da sve pse lutalice treba pohvatati i uspavati. Bar većinu. Jer ako se čuvaju u objektima JKP „Zoo higijena“, opet su na teretu Grada, odnosno poreskih obveznika.  

Zbog loših odluka Grada Novog Sada, a pod pritiscima određenih organizacija koje zastupaju prava životinja, dolazimo u ovakve probleme. Zaustavimo to i rešimo problem u korenu!!!Isa i Bisa će uvek za mene biti deo Dunavskog parka i mog grada Novog Sada.
Volim vas!!!


U Novom Sadu,
14.10.2015. god.
Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *