Kako da se reklamira mali preduzetnik – INTERNET POZICIONIRANJE – DEO 3.

Prosto ne mogu da zamislim da u 21. veku kada me nešto interesuje ne nađem to na internetu. Često može da se čuje rečenica: „Ko nije na internetu kao i da ne postoji!“. Složićete se sa mnom, ali tako i jeste.

Kod nas u Srbiji još uvek postoje generacije koje ne znaju da koriste internet i služe se starim i zastarelim metodama oglašavanje i marketinga. Suštinski gledano, polazi im za rukom jer onaj ostatak stanovništva koji ne zna da koristi internet je njihova ciljna grupa i deluje kao da sve funkcioniše super. A da li je tako?

Generacije koje su došle i koje dolaze sve više koriste internet. Odnosno, do te mere ga koriste da kada bi ova globalna mreža pukla nebi znali u biblioteci ni knjigu da pronađu, a kamo li nešto više. Zato je veoma važno, kada pokrećete svoj privatni posao da ozbiljno uzmete u obzir i segment marketinga, odnosno oglašavanja. I to, naravno, na internetu. U prethodnom tekstu sam opisao neke tehnike reklamiranje. Ali bih voleo da vam to bude samo kao neka informacija o tehnikama koje su se koristile ranije.

Te stare metode oglašavanja ne samo da su zastarele, nego su postale i skuplje u odnosu na ono što nam pruža internet. Internet oglašavanje nam pruža za mnogo manje pare, mnogo veći učinak, odnosno bolje rezultate. Ali samo da budem jasan. Internet oglašavanje nije besplatno. Ono je samo jeftinije u odnosu na klasično. Ipak i to mora da se plati. Tako da nemojte da se šokirate kada vam Google ili neka društvena mreža traži novac za podizanje vidljivosti vaše objave ili vam to saopšti marketing stručnjak. To je prosto tako.

Pored cene ogromna razlika je u tome što kod internet oglašavanja imate i povratnu informaciju što je u modernom poslovanju od velikog značaja. Šta znači povratna informacija? To zači da vaši korisnici ili klijenti imaju priliku da iskažu svoje impresije ili da napišu svoje utiske o tome šta vi nudite. Ako je dobro, nastvite kako ste počeli. Ako nije, poslušajte glas javnosti i promenite to što nevalja. Jer vi ste tu zbog kupaca, a ne oni zbog vas.

INTERNET DOMEN (.rs, .com, .co.rs itd.)

Pre svakog građenja internet prezentacije potrebno je da kupite svoju internet adresu (domen). Svaka se završava sa nekom od skraćenica kao što su .rs, .com ili neka druga. Dileri (provajderi) mogu da budu iz Srbije ili inostranstva. Nije bitno. Važno je samo da naziv vašeg budućeg sajta i željeni domen u nastavku budu slobodni.

Najpoznatiji provajderi u Srbiji su „SBB“, „Telekom Srbija“ i „Orion“. Cene u inostranstvu i Srbiji su u suštini iste. Tako da vam preporučujem da željeni domen kupite kod domaćeg provajdera.

Cena domena je na godišnjem nivou. Pa recimo za domen .rs će te platiti oko 2.500 dinara dok za .com će te platiti oko 1.500 dinara.

Pored domena, provajder nudi i Hosting. To vam je memorija vaše internet prezentacije. To se dodatno naplaćuje i takođe je na godišnjem nivou. Ima nekoliko paketa ove usluge. Zavisi od vaših potreba za prostorom i zamišljenog sadržaja.

Na primer: Ako pravite internet prezentaciju sa velikim brojem video sadržaja onda vam je potreban Hosting paket sa većim prostorom. Ako planirate da kačite samo fotografije i tekst, tu vam završava posao neki od manjih paketa.

Ime internet prezentacije (sajta) mora da bude zapamtljivo. Najčešće se ljudi opredeljuju za naziv firme, brenda ili određene delatnosti. Preporučujem vam da ne koristite skraćenice ili akrostih (prvo slovo svake reči od punog naziva). Jer pretraživači rade po principu prepoznavanja karaktera (ključnih reči). Bitno je, ako se na primer bavite prodajom auto delova da u nazivu imate ova dva termina i recimo naziv firme ili mesta u kome je sedište firme.

Danas jako malo korisnika interneta pamti adrese za direktan pristup sajtu. Najveći procenat interent saobraćaja ide preko pretraživača. Zato je važno da u nazivu internet prezentacije imate karaktere koji opisuju ono čime se bavite.

INTERENT PREZENTACIJA (WEB SITE)

Kada je u pitanju poslovanje ili oglašavanje preko interneta, prvo i osnovno šta morate da uradite jeste da napravite svoju ličnu internet prezentaciju ili svima poznato kao sajt. Ja sam ga preveo na srpski jezik jer ne volim da mešam strane izraze sa našim jezikom. Smatram da nije pravopisno ispravno.

U redu. Sigurno će mnogi od vas reći da je izrada sajta skupa!

Zavisi kako gledate. Ima nekoliko opcija kako možete da napravite svoju internet prezentaciju. Neke se plaćaju, a neke mogu biti besplatne. Vi sami odlučite šta vam najviše odgovara.

Angažovanje programera. Ova opcija će vas koštati. Ne mogu da vam kažem tačnu cenu jer to sve zavisi od vrste i izgleda sajta, kao i njegovor sadržaja. Ali neki neafirmisani programer (popularno „tamo neki klinac“) može da vam uradi internet prezentaciju za veoma prihvatljivu cenu. Na vama je samo da se sa njim dogovorite oko sadržaja (tekst, slike i video materijali).

Samostalna izrada. Imate mogućnost sami da napravite svoju internet prezentaciju. Za ovakav poduhvat vam nije potrebno da završite smer programiranje. Dovoljno vam je samo da posedujete osnovno znanje rada na računaru i korišćenje interneta. Ok. Nemojte sada da se uhvatite za ovo „samo“. Važno je da znate šta želite i da imate jasan cilj. Tek onda će biti „samo“ i lakše.

Danas postoje platforme za izradu internet prezentacije koje imaju već gotove pozadine. Na primer to su „Word press“, „Weebly“, „Joomla“ ili „Unbounce“. Ovo su samo neke od najpopularnijih platformi za ove potrebe. Vi možete probati da izguglate i neku drugu koja će vam više odgovarati. Ali ove vam ja preporučujem.

Tehnike rada na ovim platformama možete da naučite na razne načine. Ali jedan od najpopularijih i najjednostavnijih je svakako putem Jutjub (Youtube) tutorijala. Kako to funkcioniše?

Odete na youtube.com i ukucate na primer: „How to create word press 2016 website tutorial?“. S obzirom da je „Word press“ najpopularnija platforma za izradu internet prezenatcija, iskočiće vam mnogo raznih video materijala sa objašnjenjima „Korak po korak“ kako da napravite sajt. Odaberite predavanje sa najmlađim datumom. Jer svi ostali tutorijali su pravljeni za neke od prethodnih verzija koje ne možete primeniti na poslednjoj, a koja vama treba.

Namerno sam naveo da pogledate tutorijal na engleskom jeziku jer su ti tutorijali mnogo bolji i detaljniji od naših.

Takođe, imate mogućnost da pohađate i neki od „online“ kurseva. Postoje razni sajtovi sa „online“ kursevima. Kao na primer „Udemy“, „BuzzFeed“ ili „Coursera“. A za one koji su malo lošijeg znanja engleskog jezika, mogu da pronađu kurseve na srpskom jeziku na stranici www.kursevionline.rs. Na svim ovim sajtovima postoje kursevi koji su besplatni, ali i oni koji se naplaćuju.

Angažovanje „tamo nekog klinca“. Ovaj način sam ovako nazvao (ironično) iz razloga što smatram da je ovo najnepovoljniji način dolaska do internet prezentacije. Mnogi od nas imaju bar jednog rođaka ili prijatelja koji se razume u ovu oblast i zna da pravi sajtove. Ali zašto kažem da je ovo najnepovoljnija opcija?

Mali preduzetnici, čiji budžeti su inače veoma tanki na početku, naprave ovakvu grešku jer smatraju da će tako uštedeti i vreme i novac. Ali na kraju se ispostavi potpuno drugačije. Taj „tamo neki klinac“, rođak ili prijatelj ima svoje obaveze, život i posao. Njegova je dobra volja da preuzme na sebe obavezu da vam napravi internet prezentaciju. U takvim situacijama najčešće ne ispadne sajt kako ste želeli pa vam je sada glupo da mu to kažete ili se izrada rastegne toliko dugo da ti je bitno samo da završi. Bez obzira kako izgleda.

Na osnovu gore napisanog, predlažem vam da se ipak više posvetite prethodnim primerima. Vaš trud i ulaganje vremena i novca će vam se sigurno isplatiti jer vaše lično zadovoljstvo nema cenu.

BLOG

Na prvi pogled ovo izgleda isto kao i svaki drugi sajt. Ali suštinski ogromna je razlika. Ako bismo to uporedili sa pojmovima koji su svima poznati, onda bi internet prezentacija (sajt) bila izlog, a Blog vaš dnevnik.

Blog kao forma postoji već neko vreme. On je sve više zastupljen kao relevantan izvor informacija o nečemu što nas zanima. Sajtovi se najčešće prave u formi oglasne table ili izloga pa iz tog razloga izgledaju dosta narcisoidno i ne ulivaju poverenje kod potencijalnih kupaca.

Mali broj preduzetnika u Srbiji prepoznaje suštinski ključ na putu ka poslovnom uspehu. Ključnu ulogu na ovom putu ima POVERENJE.

Steći poverenje svojih postojećih i potencijalnih klijenata ili mušterija je veoma važno. S obzirom da ne možete baš sa svima imati ličnu komunikaciju i da svakome posvetite malo vremena, pruža vam se prilika da to uradite preko interneta. Živa reč je živa reč, ali kada je to nemoguće potrebno je to izneti u pisanoj formi (ili nekoj drugoj). To su veštine koje se uče ali nisu nesavladive.

Blog ima snagu da izgradi veoma lične odnose sa kupcima ili potencijalnim kupcima. Blogovanjem i pisanjem tekstova na izabranu temu prezentujete svoje znanje, svoju firmu i ostvarujete ličnu vezu sa čitaocem. Pružate mu priliku da kroz jednu neobaveznu formu sazna sve što mu treba i stekne utisak kao da sa vama razgovara 1 na 1. Na osnovu teksta može da zaključi kakvi ste vi kao ličnost i kao preduzetnik, pa na osnovu toga da donese odluku da li će da koristi ili kupi ono što vi nudite. To je način da se prevaziđu tradicionalne barijere između prodavca i kupca. Barijera da je prodavac neko ko želi da vam nešto proda, a kupac neko ko treba da plati i kupi. To više tako ne funkcioniše.

Činjenice:

Firme koje vode (pišu) blog imaju 67% uspešnosi u odnosu na one firme koje nemaju svoj blog. Pored ostvarene prisnije komunikacije sa čitaocima, blog vam štedi i novac za oglašavanje. Internet pretraživači će na osnovu karaktera i fraza (reči i rečenica) koje ste koristili u tekstovima, prepoznati ključne reči koje je neko ukucao u pretrazi, a odnose se na ono o čemu pišete. Tako će vaši potencijalni kupci ili klijenti lakše doći do vašeg sajta.

Zanimljivim i kvalitetnim sadržajem (temama o kojima pišete i načinom na koji to iznosite) izazvaćete želju čitalaca da podele tekst sa svojim prijateljima. To se još zove „Poziv na akciju“. To vam je besplatna reklama kao i ona „Od usta do usta“.

Kombinovanjem srodnih ili sličnih tema u blogu, poseta vaše stranice povećava se za 38%. Ovo je samo statistički podatak. On jeste tačan ali da biste postigli ovaj učinak morate uporno i konstantno da radite na svom blogu i samim tim na ličnom imidžu. Desiće se da prođe nekoliko meseci, čak nekada i nekoliko godina dok ne osetite prave rezultate ulaganja svog vremena u stvaranje kvalitetnog bloga.

Kao i kod građenja (kreiranja) internet prezentacije postoje platforme za izradu Blogova sa gotovim podlogama (Themes). Najčešće korišćene su „Word press“ i guglov „Blogger“. Zanimljiva činjenica je da na ovim platformama možete zakupiti besplatan domen koji bi na primer izgledao ovako: nazivvašegbloga.wordpress.com ili nazivvašegbloga.blogspot.com.

Tačna forma kao forma ne postoji. Pisanje blog tekstova treba da bude vaš lični pečat i način izražavanja. Jedino pravilo koje postoji, a koje se uči u školi je da tekstovi budu gramatički ispravni i bez pravopisnih grešaka. Vizuelni izgled nije toliko važan, ako je sadržaj zanimljiv onima kojima se obraćate (ciljnoj grupi). I nemojte nikada mešati babe i žabe. Ako pišete na primer o auto delovima, pišite samo o tome ili nekim srodnim temama koje nisu direktno vezane za auto delove.

Blog može da bude zasebna internet prezentacija (stranica) ili u sklopu postojećeg sajta. Izbor je na vama. Velike kompanije najčešće u sklopu sajta postave rubriku „Blog“.

 

Rezime svih prednosti Bloga:

  • Vođenje bloga je jedan od najboljih tipova marketinga,
  • Blog poboljšava SEO (podstiče bolju vidljivost, odnosno poziciju na pretraživačima) internet prezentacije (sajta),
  • Humanizuje vašu firmu i podstiče poverenje sa potrošačima,
  • Blog postovi obezbeđuju saobraćaj (posete) na vašoj internet prezentaciji dugoročno,
  • Intenzitet objava i kvalitet sadržaja obezbeđuje povratak čitalaca,
  • Deljenje sadržaja od strane čitalaca na drugim platformama (društvene mreže ili email) pruža mogućnost besplatnog oglašavanja (marketinga).

POZICIONIRANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

U modernom društvu i poslovnom okruženju postojanje i oglašavanje na društvenim mrežama je postala nužna obaveza. Kao što smo nekada imali ulicu u gradu u kojoj su ljudi voleli da kupuju ono što im treba, danas su to društvene mreže. Potrošači bleje na društvenim mrežama. Vi treba samo na pravi način da im se predstavite.

U nastavku u tekstu pod naslovom „Kako da se reklamira mali preduzetnik – Deo 4. – Pozicioniranje na društvenim mrežama“ opisaću pravilno formiranje naloga na društvenim mrežama, koje su najdelotvornije i gde je koja publika.

Piše: Jovan Vignjević
Datun: 07/09/2016
Foto: www.pexels.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *