Prednosti interneta i zašto moraš da budeš na njemu!

 

Zadnjih nekoliko godina se sve više u javnosti govori o prednostima i potrebama korišćenja novih tehnologija i interneta u većoj meri nego što je to danas. Iako smo vodeći u regionu (bar kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije) po pitanju digitalnog marketinga i ICT-a (Informaciono-komunikacione tehnologije), to je ipak još uvek daleko ispod svetskog proseka.

Naši ljudi i dalje više veruju štampanom računu ili uplatnici. Bune se što moraju da stoje u kilometarskim redovima, ali nikako ne žele da prihvate nove trendove kao što je na primer elektronsko plaćanje i druge prednosti interneta.

Ali uvek postoji „ali“.
U ovom tekstu imam nameru da vam objasnim zašto treba više da koristite mogućnosti interneta u svrhu promocije svog posla. Kada kažem da koristite, ne znači da treba sami da znate sve cake reklamiranja na
internet platformama. Naravno, možete i sami, ali to će vam oduzeti mnogo vremena koje možete utrošiti na planiranje i razvoj svog poslovanja.

Za poslove marketinga postoje marketing stručnjaci, agencije i konsultantske kuće koje se bave tim poslovima. Potrebno je da ste prisutni na internetu. Bez obzira na metod ili način. Jer ako platite marketing stručnjaka ili angažujete marketinšku agenciju, to nije trošak. To je investicija koja treba da vam poveća prihode. Mnogi u ovom segmentu pogreše upravo zbog pogrešnog pristupa i straha od nepoznatog.

„Meni nije potrebna reklama. Imam svoje stalne mušterije!“

„GREŠKA! Moraš da budeš na internetu!“

Jednostavno rečeno. Ne reklamirati se je totalno pogrešno. Uvek su vam potrebni novi kupci ili potrošači. Ovo nije halavost, nego činjenica. Put do uspeha je dugačak, ali do dna veoma kratak. Zato su vam uvek potrebni novi potrošači.

Postoje razna istraživanja u Srbiji na temu potrošačkih grupa. Jer ako niste primetili, postajemo ubrzano ozbiljno potrošačko društvo. To je jednostavno realnost i to se više ne može zaustaviti. Deca nam postaju zavisnici od materijalizma i stalnog kupovanja novih stvari.

Na osnovu toga, stručnjaci koji se bave istražvanjem tržišta podelili su potencijalne potrošačke grupe u tri tipa:

  • Generacija X
  • Generacija Y
  • Generacija Z

Ova prva grupa predstavlja „staru gradu“ i u ovom momentu nije toliko zanimljiva kada je u pitanju marketing na društvenim mrežama i internet platformama. Zašto? Pa upravo zato što su to osobe rođene pre 1980. godine i oni su većinom ljubitelji opipljivog i klasičnog. Ne svi ali većina. Ne veruju novim tehnologijama i vole klasičan vid komunikacije i prodaje.

Generacija Y, popularno Milenijalci, je u ovom momentu veoma popularna ciljna grupa kako u svetu tako i u Srbiji. Upravo iz razloga što je to generacija koja je rođena i odrasla u vremenu prelaska sa klasičnog na digitalno. To je generacija koja ne pamti crno-beli televizor. Milenijalci vole da koriste internet za sve što ih interesuje i više veruju dvosmernoj komunikaciji (društvene mreže) nego jednosmernoj (TV i radio reklame, bilbordi, plakati…).  U ovu grupu spadaju osobe rođene između 1980. i 2000. godine. S tim što treba naglasiti da postoje kriterijumi koji određuju osobe koje se smatraju Milenijalcima. Prema istraživanjima u Srbiji ih ima oko 800.000. (više o ovome na linku)

„Ja sam kupio svoj prvi pametni telefon od 2,5 inča još 2008. godine i odmah sam se navukao na njega. Danas klinci odrastaju uz telefone koji se podrazumeva da budu „Smart“ ali je samo pitanje konfiguracije i karakteristike operativnog sistema.“

Poslednja u nizu potencijalna potrošačka ciljna grupa je predstojeća Generacije Z. To su današnji klinci koji odrastaju uz pametne telefone, tablete, LED televizore, aplikacije i ekrane na dodir. Generacija koja neće znati šta je Nokia 3310 ali će savršeno znati da „iskopa“ sve što im treba na internetu na svom futurističkom pametnom telefonu ili nekom drugom džepnom uređaju. Neće gledati televiziju, a radio će slušati samo zbog muzike.

Ova generacija će doneti i nove trendove sa sobom. Pored toga što neće želeti da gube vreme obilazeći butike ili tržne centra, neće trpeti ni reklamne banere. Masovno će instalirati „Ad Blocker“. To će zahtevati i određene promene i korekcije u marketinškom pristupu. Ali u svakom slučaju bitno je da ćete reklamu dovesti do njih, a ne njih do reklame.

„Moja ćerka već sa 4 godine zna da klikne „Skip Ad“ na „Yutube“-u kada pusti crtani.“

Na osnovu svega navedenog u ovom tekstu možemo zaključiti da preduzetnici u Srbiji treba da shvate da je potrebno maksimalno iskoristiti internet mogućnosti za promociju posla. Svaki posao ili delatnost može da se reklamira i promoviše na netu. Samo je pitanje kojoj ciljnoj grupi se obraćate. Jer u budućnosti koga ne bude bilo na internetu, može slobodno da razmišlja o prestanku rada.

Prošle godine smo se uverili da su i političke partije shvatile gde su im glasači pa su zato veliki deo svoje kampanje usmerili upravo na internet i društvene mreže. Budite sigurni da će toga biti sve više.

Da li i dalje mislite da vam ne treba reklama i da je reklamiranje na internetu trošak, a ne investicija?

 

Piše: Jovan Vignjević

01/02/2017

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *