Content Marketing – Kako napisati kvalitetan sadržaj?

Marketing na društvenim mrežama
Šta u osnovi prodaje proizvod ili uslugu? Marketing i kvalitet! Kvalitetan marketing kojim promovišete svoj proizvod ili svoju uslugu skraćuje vam put do uspeha i zacrtanog cilja za skoro 50%. Ostalo je kvalitet onoga što nudite, istrajnost, upornost, talenat, predan i istrajan rad.
Često ćete čuti da je marketing rudarski posao. I jeste! Jedna od osnovnih alatki za prokopavanje kanala do svojih kupaca ili krajnjih korisnika je Content Marketing ili na srpskom bukvalnom prevodu, Marketing sadržajem.

Danas su nam dostupni razni vidovi promocije i reklamiranja. Od klasičnih i svima nama poznatih do najmlađih platformi za reklamiranje, društvenih mreža. Zajednički imenilac za sve vidove promocije je Kvalitet sadržaja. 
Da biste prodali svoju uslugu ili proizvod morate da skrenete pažnju na sebe. Ako se uklopite u prosek, rezultat će vam biti veoma nizak i ispod očekivanog. Svaki vid kreativnosti krajnji korisnici velikodušno nagrade. Nagrade vas svojim poverenjem i vernošću. Zato morate da budete pažljivi. Jer ako se poverenje jednom izgubi, teško se vraća. Zato to poverenje između prodavca i kupca mora da se održava i neguje.

Kada šaljete poruku svojoj ciljnoj grupi, odnosno krajnjim korisnicima, uvek budite u službi svojih korisnika. Odnosno ponudite im ono što oni žele. Ne prodajete im proizvod ili uslugu, nego REŠENJE. 
Rešenje – Solution
Tržište je postalo veliko i veoma razmaženo. Ali isto tako veoma profilisano. Svojim odnosom sa korisnicima i pristupom na tržištu postajete autoritet u svojoj oblasti. Postati autoritet je veoma teško. Ali kada se to dostigne, napravili ste veliki uspeh. S tim što tu nije kraj. Mnogo je teže zadržati se na vrhu, nego doći do vrha. U tom slučaju ubacuje se u veću brzinu i dodajete gas.

Da biste znali da li dobro obavljate posao potrebna vam je povratna informacija. Na društvenim mrežama je to danas veoma lako. Ali prave povratne informacije su broj zadovoljnih korisnika i kritike na vaš rad i proizvod. Budite spremni da prihvatite i saslušate i dobre i loše kritike. Čak šta, loše su poželjnije. Tada ćete bar znati šta treba izmeniti i šta vaša ciljna grupa želi od vas. 
Povratna informacija – FeedBack

Sadržaj kojim se predstavljate može da bude informativni, šaljiv, opisni itd. Zavisi od onoga šta nudite ili za koji se opredelite. Ali kroz sadržaj morate da objasnite ciljnoj grupi šta nudite. Način je vaš izbor, ali informacija mora da bude jasna i nedvosmislena. Ako vaši krajnji korisnici ne shvate poruku, neće ni obratiti pažnju na vas. Na osnovu toga, dolazimo do zaključka da u kvalitetnom Content Marketingu ne sme da bude tajni, dvosmislenih ili nekih skrivenih poruka. Otvorenost i iskrenost se takođe nagrađuje od strane krajnjih korisnika. Opet se vraćamo na početak. Iskrenošću se dobija poverenje i vernost.

Retko kada ćete odmah na prvu loptu pogoditi pravi sadržaj kojim se promovišete. Ali zato postoje povratne informacije. Uvek radite na sebi i svom marketingu, odnosno pristupu prema ciljnoj grupi. I to se ceni. Ceni se vaš trud za svakog potencijalnog korisnika. To vam je kao sa devojkom. Što se više trudite, kasnije će vam biti lepše sa njom. 🙂

Dakle. Da rekapituliramo. Za dobar i sadržajni marketing (Content Marketing) potrebno je:
– Iskrenost,
– Otvorenost,
– Strpljenje,
– Istrajnost,
– Kreativnost,
– Biti u službi krajnjih korisnika i slušati njihove želje,
– Postaviti se autoritativno, ali ne nadmeno (kao lider u datoj oblasti),
– Izgraditi svoj krug korisnika (Community),
– Slušati glas krajnjih korisnika,
– Ohrabriti potencijalne korisnike da vas posete,
– Pružiti sve potrebne informacije o svom proizvodu ili svojoj usluzi,
– Izgraditi međusobno poverenje.

Dnevna doza novih ideja
Nije dovoljno samo napisati slogan ili tekst. Potrebno je skrenuti pažnju na sebe!
I loše urađen marketing je marketing! 
Najvažnije je da budeš uporan i istrajan! Nagrada te čeka na vrhu!

U Novom Sadu,
19.01.2016. god.

Jovan Vignjević 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *