5 osnovnih koraka za zaradu koristeći internet!

Često smo u dilemi šta raditi i kako zaraditi za život. To ima svoju pozadinu ali nećemo o tome sada u ovom tekstu. Na tu temu ćemo nešto kasnije.
Osnova modernog poslovanja jeste komunikacija putem interneta. Kao što imamo običaj da sa svojim prijateljima i rodbinom ćaskamo putem društvenih medija tako možemo i da „ćaskamo“ sa svojim budućim klijentima. U čemu je tajna?

NEMA TAJNE!

Treba samo da se ponašamo onakvi kakvi jesmo. Da ono što radimo predstavimo javnosti krajnje iskreno i otvoreno kako bi tržište znalo čime se bavimo. Pored edukacije tržišta čime se bavimo, svojom iskrenošću i otvorenošću stičemo poverenje potencijalnih klijenata, korisnika ili kupaca.
To vam je isto kao i sa prijateljima. Dokle god ste iskreni jedni prema dugima, dotle traje i prijateljstvo. Kada počnete da folirate jedni druge, tada nastaju problemi i nepoverenje. A poverenje se mnogo brže i lakše gubi nego što se stiče.

S obzirom da se digitalno doba u kome živimo velikom brzinom razvija, mnogi će vam i dalje pričati kako je veoma teško zaraditi koristeći internet. I nije i jeste tačno.
Ima jako puno mogućnosti na internetu, ali zbog velike gužve pobeđuju samo najuporniji, najkreativniji i najistrajniji. Za zaradu putem interneta potrebna je velika količina strpljenja.
Za ovakav vid poslovanja postoji 5 osnovnih koraka do uspeha:

      1.      ODABIRITE DELATNOST POSLOVANJA

Verovatno najteži deo ovog zadatka je upravo odabir čime želimo da se bavimo. Kada damo sebi odgovor na ovo pitanje, rešićemo pola posla do uspeha. Sve ostalo je tehnika i lična kreativnost.
Jedna od najčešćih grešaka među onlajn preduzetnicima je nedostatak fokusa i inovativnosti potrebnih za uspeh u izuzetno velikom i izuzetno zasićenom tržištu. Sa svojom ogromnom publikom, internet je postao „šuma“ sa velikom konkurencijom u velikom broju delatnosti. Kao takav, određeni stepen kreativnosti onlajn preduzetnika je potreban kako bi popunio rupe na tržištu. Kreativan i inovativan onlajn preduzetnik mora biti u stanju da tržištu ponudi jedinstven proizvod ili uslugu i plasira ga do krajnjih korisnika na način koji ga odvaja od direktne konkurencije.

      2.      DEFINIŠITE SVOJU CILJNU GRUPU

Na uspeh u poslovanju ne treba računati ako jasno ne definišete svoju publiku, odnosno ciljnu grupu krajnjih korisnika proizvoda ili usluge.
Među najčešćim greškama kod preduzetništva jeste „pucanje“ na izuzetno široku publiki. Nekada se čak ni ne definiše ciljna grupa. U tom slučaju posao neće ići onako kako smo zamislili.
Najčešće, najpopularnija tržišta za veliki broj onlajn preduzetnika su ujedno i najzasićenija tržišta (npr. veliki gradovi, popularne delatnosti…). U tom slučaju potreno je da preduzetnik poznaje tržište na kome želi da posluje, kao i želje i potrebe budućih korisnika, odnosno klijenata.


       3.      NAPRAVITE INTERNET PREZENTACIJU (WEBSITE)

Vaš sajt će služiti kao centralno čvorište za sve vaše onlajn operacije. Troškovi pokretanja sopstvenog sajta su uglavnom minimalni (domen, hosting, izrada…), ali daleko teži posao je izgradnja uspešnog i posećenog sajta. U izgradnju sajta kao i njegovu prepoznatljivost potrebno je uložiti veliku količinu truda, rada i kreativnosti. Naravno i finansijki deo igra veliku ulogu, ali opet kažem nije presudan. Suština je u sadržaju (content), ponudi i izgledu same internet prezentacije (website).
Vaš sajt mora da bude jedinstven i ciljno orjentisan. Treba da ponudi korisnicima mogućnost pregleda na svim elektronskim uređajima koji se danas koriste (računar, mobilni telefon i tablet), kao i na svim platformama. 

      4.      KORSTITE DRUŠTVENE MEDIJE (SOCIAL MEDIA NETWORKS)

Sa prisutnom publikom, koja obuhvata više od četvrtine svetkse populacije, društveni mediji spadaju među najmoćnije platforme za oglašavanje na svetu. Skoro svi uspešni poslovni poduhvati razvili su se na društvenim mrežama. Velika većina svetskih brendova i velikih kompanija svoje poslovanje vrše putem Fejsbuka (Facebook), Tvitera (Twitter), Linktina (Linkedin) ili nekog drugog društvenog medija. 
Redovno objavljivanje sadržaja i komunikacija sa svojom ciljnom grupom, društveni mediji vam omogućavaju da izgradite poverenje i svest o vašem brendu.
Osnovna karakteristika i iznad svega prednost društvenih medija u odnosu na standardne načine oglašavanja je njihova PRISTUPAČNOST!
Detaljnije o svakom od društvenih portala, pisaćemo u narednim postovima (tekstovima).

      5.      OBJAVLJIVANJE SADRŽAJA (CONTENT MARKETING)

Sadržaj (CONTENT) marketinga ide ruku pod ruku sa društvenim medijima, a poslovni uspeh je vođen kvalitetom, relevantnim i jedinstvenim sadržajem prilagođenim određenoj publici (vašoj ciljnoj grupi).
Bilo da vaša marketing strategija uključuje blogove, društvene mreže, E-mail biltene, slike, video materijale (youtube, vimeo…), studije slučaja ili bilo koji drugi format, važno je da vam objavljeni sadržaj izgradi odnos i zadrži publiku zainteresovanu za vaš proizvod ili uslugu.


INVESTIRANJE U PRIJATELJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE INVESTIRANJE U NAJMOĆNIJI MARKETING!

U Novom Sadu,
24.01.2016. god.

Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *