Organizacija svadbe – Vodič za buduće mladence

Organizacija svadbe je složen ali veoma zanimljiv i lep posao. Donosi vam puno stresa i nervoze tokom organizacije najlepše večeri u životu, ali nagrada za uloženi trud je dvostruko veća od svega. Postići cilj da sve bude „pod konac“ je moguće i najčešće tako bude. Čak kada vam se i čini da nije sve onako kako ste zamislili, setite se da te vaše misli i zamisli gosti ne vide. Vide samo vas kako ste lepi i mladi. To su ipak vaši rođaci i prijatelji, koji vam neće zameriti ako zavesa ne stoji dobro ili ako vam se veo na glavi iskrivio.

U poslednje vreme, mladi imaju veoma zahtevne prohteve kada je u pitanju organizacija svadbe. Pojavom masovnih medija i društvenih mreža na internetu, stigle su i mogućnosti pogleda u svet i skupljanja novih ideja na razne teme. Pa tako i kada se vrši osmišljavanje i organizacija svadbe.
Zbog toga je došlo do velikog jaza između tradicionalnih roditelja i moderne dece koji žele da im svadba liči na one iz Holivuda. Što je i razumljivo.

Danas sve što vam je potrebno za organizaciju savršene svadbe je manje više dostupno. Od svečanih sala, video i foto produkcija, velikog broja različitih bendova, rasvete za svadbu, venčanica kao iz bajke, odela za mladoženje, cvetnih aranžmana, salveta, balona, pozivnica raznih vrsta, cvetića za rever i ruku, presvlaka za stolice, raznolikosti hrane i pića, torte, video efekata do najboljeg i najsavršenijeg ozvučenja. Bukvalno sve je dostupno da bi svadba izgledala kao da se venčava neki poznati par o kome čitamo po tabloidima. 

Ovaj tekst sam odlučio da napišem kako bih podelio sa vama svoja iskustva tokom organizacije naše svadbe. Doduše naša svadba je bila, sada već, davne 2009. godine, ali mogu da kažem da smo već tada bili ispred vremena i standarda srpskih svadbi.
Meni lično je naša svadba bila jedan od najleših dana u životu. Sa tim danom mogu da se porede samo dani rođenja moje dece. Sve ostalo je dvojka. 🙂
Odabrati osobu sa kojom ćeš provesti ostatak svog života, deliti sve u dobru i u zlu i formirati porodicu je nešto što ne može da se meri ni sa čim.

Sve je počelo od praznog lista papira. Seli smo i počeli da pišemo plan. Prvo smo napisali svoje želje, a posle sistemom eliminacije odlučili šta je realno, a šta nije. Želeli smo da naša svadba bude drugačija od drugih u kojima smo bili, a da opet ne izađe iz okvira tradicionalnog. I mislim da smo uspeli.
Organizovali smo odlazak po kuma, pa kupovinu mlade, crkveno venčanje i naposletku građansko venčanje kod matičara. Bilo je dosta trčanja. Sva sreća pa Futog nije veliki i sve je relativno blizu. Sala u kojoj smo napravili proslavu je preko puta matičara.
Na proslavi je bilo oko 200 zvanica. Po meni sasvim dovoljno. Odlučili smo da gostima poslužimo „Bački ručak običan“. Supe, sosa, mesa (oni koji su iz Vojvodine znaju šta je to) :-). Rinflajž uz sosove od paradajza i rena je sve oduševio i napravio je odličan efekat kod gostiju. Sada zamislite. Mali ali veoma bitan detalj.
Bilo je pohovanog mesa, rolovane piletine, raznih salata, ali pre svega žute supe sa rezancima. Ne čorbe, nego supe. 🙂 Na kraju, negde oko ponoći, izneta je vruća jagnjetina i prasetina. Tek toliko da nam se gosti ne ošljokaju.

Po meni 50% organizacije svadbe je muzika i ozvučenje. Ako je loša muzika i odabir pesama, sve ostalo ti ne vredi ništa. Jer prvi utisak o svadbi ti čini upravo, muzika. Mi smo tu imali ogromne sreće. Naš bend je bio fenomenalan. Ostalih 50% je sve ono ostalo što sam nabrojao. Današnji mladenci vole da im sale za proslavu izgledaju kao diskoteke pa se često odlučuju i za razne video i druge efekte. Najčešće su to stroboskopi, rasveta na zavesama i zidovma sa inicijalima, dimne zavese i tako dalje. Čak neki upale i neku baklju. 🙂Ali!!! Poentiranje u našoj svadbi je bio mladenački ples. To do tada niko  nije radio u Srbiji na taj način. Moja supruga, tada verenica, i ja smo gledali na Youtube-u snimke iz Amerike i odlučili da to isto uradimo na našoj svadbi. Naravno o toj ideji niko nije smeo da zna ništa.
Kontaktirali smo našeg prijatelja Legendu koji ima Break Dance školu i zamolili ga da nam napravi koreografiju. Brzo smo se dogovorili i nakon toga mesec dana išli na treninge.
Ja sam igrao Majkl Džeksona, a Lidija je igrala Bjonse. Nakon solo tački zajedno smo odigrali uz Headline numeru iz filma „Prljavi ples“.


Žao mi je što ne mogu da vam opišem reakciju gostiju i izraze njihovih lica. Bili su u šoku. 🙂 Ali to je detalj koji je uneo ogromnu pozitivnu energiju na proslavu. Našim trudom smo ukazali poštovanje našim gostima i na taj način pokazali da nam je stalo do njih i da nam je stalo da se lepo provedu!

Nakon 6 i po godina, mogu sa sigurnošću da kažem da smo uspeli i da nam je svadba uspela! 🙂


SREĆNO BUDUĆI MLADENCI!!!!!U Novom Sadu,
01.02.2016. god.

Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *