Svest o Digitalnom marketingu u Srbiji

Sve popularnija tema u Srbiji je marketing na društvenim mrežama i naravno na internetu kao takvom i svim njegovim platformama koje nam pružaju mogućnost reklamiranja. Ali postoje određene prepreke koje nemaju veze sa tehnologijom, osim sa nama samima i našim shvatanjem okoline i svetskih trendova.
Svi želimo da budemo u korak sa svetom i vremenom, a opet ne želimo da se odreknemo starih navika. Tako je i kada je u pitanju Digitalni marketing. 
 
U razgovoru sa drugim ljudima svi tvrde da je reklama od usta do usta najbolja. Tačno! Saglasan sam. Ali da bi počeli da vas hvale morate prvo doći do tih prvih korisnika ili kupaca. To je jedna stvar. Duga stvar je što takva reklama najčešće može da prođe u lokalu i u sklopu neke male zajednice, odnosno na nivou nekog sela, opštine ili grada. Ništa dalje. Ko ima veće ambicije, a sve ih je više, takvu priču ne sme da proguta. Lična preporuka jeste važna ali nije više presudna. Jer potencijalni klijenti i korisnici vole pre nego što se odluče, da vide šta kupuju i da uporede sa konkurentima. Za ovakav jedan poduhvat je ranije bilo potrebno da poderete dosta cipela kako biste obišli sve radnje i proverili svaku cenu i nakon toga doneli odluku. Sada to više ne mora. Sve je na netu. Kažu da ako nisi na Fejsbuku kao i da ne postojiš. Verujte mi, stvarno je tako. Kako za lične profile, tako i za poslovne stranice.
 
Šta je poenta ove priče? Naši preduzetnici žele da se reklamiraju i svi su deklarativno svesni da im je marketing potreban ali se baš ne libe previše da ulože u marketing. Kažu, Fejsbuk je odličan i on će mi pomoći u poslu. Tako je! Ali braćela moraš da platiš!!! 
Preduzetnici u Srbiji smatraju ulaganje u marketing na društvenim mrežama za trošak, a ne za investiciju. Žele da za malo ili ni malo para naprave veliki uspeh u svom poslovanju. Verujem da znate ali postoji u srpskom jeziku jedna izreka na ovo temu, ali neću sada o tome jer bi bilo nepristojno i neprikladno za ovaj blog.
 
Naime, kako priča najčešće ide? 
 
Želeo bih da se reklamiram na Fejsbuku. Tamo su svi. Tamo su ljudi koji bi sigurno mogli da budu moji klijenti ili korisnici. Želim tamo da se reklamiram. To je trenutno naveće tržište u Srbiji i svetu.
 
U redu. Koliko si spreman da izdvojiš za promociju?
 
Šta koliko? Pa reklamiranje na Fesbuku je besplatno.
 
Nije! Jeste besplatno da se formira stranica. Pozoveš svoje prijatelje od kojih veoma mali procenat lajkuje tvoju stranicu. Ali veći deo tih prijatelja koji ti lajkuju sranicu lajkuju je jer si ih ti pozvao, a ne zato što ih interesuje tvoja ponuda. Oni u većini slučaja znaju čime se ti baviš i nisu tvoji potencijalni klijenti. Da bi došao do novih moraš da platiš reklamu, a koja košta sada minimum 5 evra ili 5 dolara na dan. Pa puta 30 dana. To mu dođe negde oko 150 evra. I naravno usluga marketara dodatno u šta ulazi određivanje ciljeva, formiranje stranice, određivanje ciljne grupe, smišljanje sadržaja, osmišljavanje strategije delovanja, stvaranja zajednice i kritične mase potencijalnih kijenata, vizuelizacija stranice i vođenje stranice. 
 
Uuuuuuu pa to mi je mnogo. Ja sam čuo da je reklamiranje na Fejsbuku besplatno, odnosno da se nešto malo plati i to je to. Ništa onda. Videću sa sinom da mi to odradi. Tebi hvala svakako!
 
Verujem da svi oni koji se bave marketingom na internetu i društvenim mrežama su se s ovakvim primerom bar jednom u svojoj karijeri susreli. Naravno, kada o ovome govorim mislim na male preduzetnike. Ne na velike kompanije koje o tome imaju veoma razvijenu svest i svesni su šta im takva jedna investicija može doneti.
 
Ali hajde da ne kudimo samo klijente. I marketari su delimično krivi za takvo razmišljanje malih preduzetnika u Srbiji. 
Jedan broj marketara, kako bi ispromovisali sebe i svoje veštine, priča o tome kako je sve jeftino i veoma dostupno na internetu. To je priča koju mnogi mali preduzetnici gutaju i stvaraju sliku da je sve idealno i da stvarno za male pare mogu da za godinu dana vrate investiciju i da im ostane para bar za vikendicu u Herceg Novom. Najčešće misle da bi za nekih 50 do 100 evra mesečno sve mogli da završe. I kampanju i usluge marketara, ako ga angažuju. E pa nije tako!
 
Iz tog razloga treba otvoreno reći javnosti kako stvari stoje i šta očekuje male preduzetnike u Srbiji kada je u pitanju Digitalni marketing. Kako bi i oni znali i kako bi se bolje organizovali sa svojim finansijama. Tada bi svima bilo dobro. I preduzetnicima koji bi znali šta i koliko plaćaju i marketarima koji nebi gubili vreme na objašnjavanje i ubeđivanje. 
 
Znači, Digitani marketing nije trošak nego investicija. Digitalni marketing nije besplatan ali je povoljniji od klasičnog marketinga. Jer ako uporedimo cene flajera, bilborda, radio i TV reklame dolazimo do zaključka da je svakako Digitalni marketing povoljniji i naravno delotvorniji. Jer, primera radi, cena zakupa jdnog bilboda na nedelju dana košta od 250 do 350 evra. Za te pare na internetu možete da napravite čudo.
 
I da! Za kraj! Mnogi mali preduzetnici smatraju da im nisu potrebni marketari za Digitalni marketing. E pa dragi moji mali preduzetnici. Da li vam je potreban advokat kada vam treba ugovor ili zastupanje u sudu?
 
02.04.2016. god.
Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *