Kako da se reklamiram na internetu?

Na žalost, ali velika većina građana Srbije ne zna u potpunosti da koristi internet u svrhu promocije sebe, svog posla, proizvoda ili usluge. Ako ih pitate, reći će da znaju. Ali suštinski u većini slučaja nije tako.
U jednom delu naše javnosti postoji mišljenje da je reklamiranje na društvenim mrežama besplatno (kako se popularno kaže: džabe). Mnogi preduzetnici, očekuju vidljive i opipljive rezultate već nakon mesec, dva. Što naravno nije moguće. Pogotovo ako se ne uloži novac u promociju na društvenim platformama gde se nalazi potencijalna ili targetirana ciljna grupa potrošača.

U čemu je suštinska greška i zabluda?

Ljudski mozak registruje i interpretira primljenu informaciju onako kako on hoće. Što je apsolutno normalno. Zato psihologija i postoji kao nauka i sastavni je deo marketing planiranja. Ali problem nastaje kada se data informacija razume pogrešno. 
Ni jedan stručnjak iz oblasti marketinga iz Srbije i inostranstva neće reći da su društvene mreže besplatni alati za promociju i reklamiranje. Nego će reći da su mnogo jeftiniji, bolji i delotvorniji od dosadašnjih tradicionalnih načina oglašavanja. Da pružaju mnogo veće mogućnosti za mnogo manje uloženog novca. 
Na ovaj način, društvene mreže „teraju“ preduzetnika da razmišlja malo ozbiljnije po pitanju određivanja ciljeva i ciljne grupe kako bi uloženi novac bio što efikasnije utrošen. 

Korišćenjem tradicionalnih načina oglašavanja (tzv. jednosmerni marketing) povratne informacije o kvalitetu vašeg poslovanja, proizvoda ili usluge dobijate tek kada i ako se neko odluči da proba to što vi nudite. Tek tada možete da vidite efekat i da eventualno nešto menjate kako biste unapredili svoj posao.

Kod društvenih mreža je to totalno drugačije (tzv. dvosmerni marketing). Povratnu informaciju dobijate odmah. Ako dobro radite dobićete pohvale. Ako loše radite dobićete kritike. Mnogo brže možete da izvršite dodatno prilagođavanje ciljanom tržištu i potrošačima. Na taj način štedite vreme i novac i mnogo brže možete da dostignete zacrtane ciljeve.

Ali ni jedan ni drugi način oglašavanja nije besplatan. Stvar je u visini ulaganja! I iz tog razloga ja sam uvek na strani društvenih mreža.
Zajednički cilj kod oba vida marketinga je da izazove određenu pozitivnu emociju kod potrošača i nagon za akcijom. 

Šta je konverzija?
Konverzija je termin koji ćete često čuti kada se razgovara na temu marketinga u celosti, a pogotovo kada je u pitanju internet marketing. 
Jedan od osnovnih ciljeva formiranja internet marketing strategije i planova jeste da posetioce vaše prezentacije (sajt, profil, stranica…) pretvorite u svoje realne klijente ili mušterije. Ako ne sve, bar veći deo. To je merilo uspeha marketinga.  
To može da se postigne samo kvalitetom usluge ili proizvoda, preciznim targetiranjem ciljne grupe, kvalitetnim (zanimljivim, adekvatnim, preciznim, konciznim, jasnim…) sadržajem, odabirom adekvatnih oglasnih prostora, visinom uloženih finansijskih sredstava i profesionalnim poslovanjem kada je u pitanju odnos preduzetnik-korisnik (B2C) ili preduzetnik-preduzetnik (B2B). 

U vremenu društvenih mreža oglašivačima više nije konkurencija samo firma koja se bavi istom ili sličnom delatnošću, već i ostali korisnici društvenih mreža. Sadržaj koji se objavljuje se neverovatno brzo ažurira (menja) tako da određena informacija čak ni ne stigne do krajnjeg korisnika ako nije zanimljiva i drugačija. Korisnici društvenih mreža vole da vide nešto novo i zanimljivo ili nešto staro, ali na zanimljiv način predstavljeno kako bi im privuklo pažnju. Jer u šumi informacija i vesti, privlačenje  i zadržavanje pažnje je postao veoma zahtevan zadatak. 

Sve popularniji alat je „Bloker reklama“ (AdBlock). Oglašavanje na internetu, u celosti, je postalo toliko agresivno da izaziva bes i nervozu kod korisnika, a samim tim i kontra efekat za oglašivača. To nije emocija koju želimo da izazovemo kada reklamiramo naš proizvod ili uslugu.

Iz tog razloga, sve više, marketing stručnjaci pribegavaju primeni Nativnog (prirodnog) marketinga (Native Marketing). Ovo se još naziva i „PR tekstovi“. 
Ovakav vid reklame se koristi na portalima i stranicama prilagođenim određenim delatnostima i temama u formi tekstova (često liče i na blog postove) u kojima se kroz jedan krajnje otvoren i iskren način obraća ciljanoj grupi. Stručnjaci često vole da kažu da je to: „Marketing u poznatom okruženju!“.

Da budem jasniji. 
– Ako imate portal koji se bavi fitnesom i zdravim načinom ishrane napisaćete tekst na tu temu i na kraju ostaviti link ka željenoj destinaciji. 
– Ako ste vlasnik nekog ugostiteljskog objekta, napisaćete tekst na nekom od portala koji se bavi turizmom ili lokacijama za dobar provod u gradu. I tako dalje….
Ovakav način oglašavanja nije agresivan, a veoma je delotvoran i korisnici interneta vole da čitaju ovakve tekstove. Jer kroz čitanje ovakvih tekstova dobijaju sve potrebne informacije o onome što ih stvarno interesuje, a nema ništa drugo što bi im skrenulo i odvratilo pažnju.

Nadam se da vas nisam ugnjavio sa gomilom informacija, ali sam siguran da će vam koristiti! 🙂

U Novom Sadu,
14.03.2016. god.
Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *