Operativno znanje!

Kada kažemo da smo u odnosu na razvijene zemlje u većini oblasti nekoliko destina godina u zaostatku, to je bukvalno i tako. 

Kod nas se i dalje prvenstveno gleda politička pripadnost, pa neki od nepotrebnih sertifikata ili diploma sa skraćenih kurseva, a tek negde na kraju diploma stečena redovnim obrazovanjem i naravno Operativno znanje.

Operativno znanje nije isto što i iskustvo ali je dosta blisko. Da bi ste stekli Operativno znanje potrebno je da pronađete lični sistem razmišljanja, zapažanja okoline, pamćenja, povezivanja, zonu interesovanja i da uočite svoje prednosti i mane. Kada savladate te veštine, počinjete da radite i stičete iskustvo. Ovde ne mislim bukvalno na rad kao rad na nekom poslu. Mislim na sve ono što radite svakodnevno.

Danas u Srbiji mnogi imaju problem pri apliciranju na konkurse za posao upravo, stečeno radno iskustvo. Veliki broj kompanija traži određeni broj godina radnog iskustva. Postavlja se logično pitanje: „A gde da ga steknu?“.
I šta se dešava kada čovek pošalje svoju biografiju na desetine E-mail adresa i od svih dobije negativan odgovor? On ili ona padaju u depresiju. Svi im se mostovi sruše. Gube nadu. Vegetiraju. Razmišljaju o odlasku u inostranstvo. Psuju državu. Učlane se u neku stranku i lepe plakate sa nadom da će ih negde zaposliti.

Šta je po meni rešenje ovog problema?

Apsolutno smo svi u nečemu dobri. Svako je predodređen za nešto. Samo je bitno da to i prepoznamo kod sebe. Što naravno nije ni malo lako. Čak šta, mnogi padnu na tom testu.
U ovom koraku bi bilo najbolje da se posavetujete sa nekim najbližim ili sa nekim ko vas jako dobro poznaje. Ta osoba će vam iskreno i bez uvijanja reći kakvi ste i u čemu ste najbolji.

Mnogi se često usko opredele za zanimanje fakulteta ili srednje škole koje su završili. Po meni to je veoma usko. Potrebna je širina u sagledavanju okoline i svih mogućnosti koje nas okružuju.
Verujem da ste se često susretali sa ljudima, ili ste čak i sami sebi postavljali to pitanje, koji su govorili da ono što studiraju ih uopšte ne zanima ili ne vide sebe u toj profesiji. U tom slučaju je veliko gubljenje dragocenog vremena za takve ljude da rade u toj oblasti kao što nije dobro ni za poslodavca.
Ok. Sada ste napravili prvi korak ka Operativnom znanju. Shvatili ste šta vas NE interesuje. Ali sada treba da shvatite šta vas interesuje i kako to da unovčite. Tu kreću izazovi.

Primer 1.

U Novom Sadu postoji mnogo onih koji vole sa prvim zracima prolećnog zubatog sunca da sede u baštama kafića i da ispijaju kafu uz priču o nekim idejama i maštarijama ili o tome kako je bilo u izlasku. 
Predlog posla: 
Kafe degustator u fabrici kafe.
– Organizator žurki
– Posrednik
– Političar
– Kafedžija…

Tokom studiranja ste radili mnoge stvari. Svirali, igrali, pevali, radili projekte, aktivno učestvovali u organizaciji događaja u sklopu neke od studentskih ili nevladinih organizacija, radili na naučnim radovima, pisali…
Ovo su sve potencijalne mogućnosti koje bi mogli da iskoristite nakon završenog fakulteta, ukoliko ne pronađete posao u struci. Tokom rada u ovim ili nekim drugim oblastima ste sticali Operativno znanje i u nekoj od ovih aktivnosti ste pronašli sebe. E to se zove „skok“, a ne „veliki korak“. Pronašli ste sebe. Sada treba samo da radite na sebi i iskustvu.

Primer 2.

Dosta ljudi, a pogotovo klinci, voli da igra igrice. Tu se rešenje problema već nazire. U eri informacionih tehnologija nije teško pronaći dobro plaćen posao za one koji vole da igraju igrice.
Predlog posla:
– Tester igrica u IT firmi
– Freelancer tester igrica
– Autor priručnika za igranje igrica i skrivenih trikova…

Suština je da kroz sticanje Operativnog znanja stičete i preduzetnički duh i način razmišljanja. To ne može svako, ali oni koji imaju te predispozicije ne treba da razmišljaju da se negde zaposle. Nego da razvijaju svoje ideje i dostižu zacrtane ciljeve. Kada nešto stvarno želiš, naćićeš način kako da to i ostvariš.


„Kada čovek kaže „ne mogu“, stvorio je sebi sugestiju. Smanjio je sebi šansu da postigne nešto, što bi ranije bilo moguće!“ – Muhamed Ali


Primer 3.

Imate spretne ruke i volite stalno nešto da pravite i radite.

Predlog posla:
– Stolar
– Vajar
– Slikar
– Dizajner
– Auto mehaničar
– Maketar
– Arhitekta…


Najveća prepreka našeg uspeha smo mi sami. Granice i barijere koje mi sami sebi možemo da postavimo tako visoko, ne može niko drugi.

Ne želim da ovo bude još jedan od onih motivacionih tekstova koje možete na svakom koraku da pročitate na internetu. Na ovu temu nam pune glavu sa svih strana. Ovo vam govorim iz ličnog iskustva.

Volim da pišem tekstove i da kreiram sadržaj u marketinške svrhe na društvenim mrežama. Trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim. Sve dok nisam porazgovarao sa jednim prijateljem, koji mi je na to skrenuo pažnju. Sada sam srećan i lepo zarađujem od toga. Pronašao sam sebe. Sada sam u potrazi za iskustvom. 🙂

U Novom Sadu,
08.03.2016. god.

Jovan Vignjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *