Kako uspešno komunicirati na društvenim mrežama? (VIDEO)

Tokom školovanja često smo čuli rečenicu: „Ponavljanje je majka učenja“. Ova rečenica bi mogla da se primeni skoro u svim aspektima života, a posebno kada se obraćamo publici putem kanala komunikacije kao što su društvene mreže i online mediji. Mi kao homosapiensi smo po prirodi komunikativna bića i volimo da na ovaj ili onaj način razmenjujemo mišljenje, iskustva ili utiske sa drugima.

Zbog velike ekspanzije i ubrzanog napretka digitalnih kanala komunikacije, kao i društvenih mreža, vrlo često se diskutuje na temu da li su nas ovi mediji udaljili ili zbližili. Lično sam stava da su nas društvene mreže i digitalni kanali komunikacije zbližili.

Danas nam je skoro sve na dohvat ruke zahvaljujući internetu. Vrlo često govorimo da su ljudi u zapadnim državama Evrope i Amerike hladni i da se ne druže međusobno. To je delimično tačno, jer im je priroda posla takva da ne mogu drugačije da se ponašaju. Ali ako pogledamo malo detaljnije nameće nam se pitanje:„Gde su nastale društvene mreže?“ Upravo na tom zapadu. Nastale su kao rezultat bunta mlađih generacija da uvek budu u međusobnom kontaktu i da budu u toku sa aktuelnim dešavanjima.

Zato smatram da su nas društvene mreže zbližile, a ne udaljile. Danas možemo da pronađemo osobe i rođake koje nismo videli godinama ili decenijama. Lako se pronađemo i obnovimo naš kontakt kao da smo tu i kao da se nikada nismo razdvajali. Svaka objava ili aktivnost na ovim mrežama je direktan vid komunikacije između pošaljioca i primaoca poruke.

U razgovoru sa ženom često volim da ističem kako sam ja „Publisher“, a ona „Online voajer“. Naravno sve ovo uz šalu. Jer ona strahovito voli da prati šta drugi rade i da čita šta drugi objavljuju, dok ja volim da podelim sa svojim pratiocima svaki za mene važan i zanimljiv trenutak.

Suštinski to i jeste jedina podela korisnika društvenih mreža. Na Objavljivače i Posmatrače.

SLANJE PORUKE

Kada je u pitanju poslovna komunikacija na društvenim mrežama i slanje određene komercijalne poruke, vrlo često ne bude onako kako smo zamislili i kako bismo želeli. Pokušaću u tekstu da opišem putanju slanja-toka-primene poruke koju šaljemo svojoj publici i ciljnoj grupi. Kao i potencijalne probleme koji mogu da nastanu na tom putu.

Prvi korak jeste osmišljavanje, kreiranje i SLANJE poruke našoj publici i ciljnoj grupi. Namera nam je da u sledećem koraku međusobne komunikacije tu našu poruku primaoci ČUJU i razumeju onako kako mi želimo, odnosno onako kako jeste. Problem koji može da nastane je taj, ukoliko nismo dobro koncipirali poruku, da nas primaoci ne razumeju i ne shvate ispravno, odnosno da im nismo privukli pažnju.

REGISTROVANJE PORUKE

Pretpostavimo da smo skrenuli pažnju ciljne grupe i da su ispravno razumeli našu poruku. U narednom koraku cilj nam je da tu poruku REGISTRUJU u svojim glavama kao korisnu, relevantnu i deljivu. Korisnost neke informacije ili poruke pruža mogućnost primaocu da je primeni na neki način. Relevantnost poruke uspostavlja poverenje i trajnu vezu između pošiljaoca i primaoca koja je od izuzetne važnosti za dalju saradnju i vernost. Dok zbir korisnog i relevantnoog daju deljivost, odnosno primalac poruke smatra da treba i drugi iz njegovog virtualnog okruženja da vide tu istu poruku. Jer ljudima je u genima da pomažu jedni drugima. Deljenjem za nas korisne i relevantne informacije želimo da pomognemo drugima da saznaju nešto novo ili da lakše dođu do svog cilja.

Takođe, da bi poruka bila deljiva, primalac mora da bude i SAGLASAN sa njom. Najjednostavniji primer za to su političke poruke. Primalac poruku registruje i prihvati, a ukoliko je saglasan sa njom i ukoliko se poistovetio sa vrednostima koje propagira ta poruka, podeliće je sa svojim prijateljima.

PONAVLJANJE PORUKE

Bez obzira da li je primalac poruke čuo, registrovao ili je saglasan sa njom, to ništa ne vredi ako je ne PRIMENI. To je suštinski „Call to action“. Neka reakcija ciljne grupe u formi kupovine proizvoda, odazivanja pozivu, korišćenja usluge, prijavljivanja na mejling listu i tako dalje. Što nam je i cilj svake kampanje i promocije na društvenim mrežama. Ali ako pogledamo u analitiku primetićemo jedan veoma važan parametar. To je „Frequency“. Na srpskom, to predstavlja broj PONAVLJANJA oglasa našoj ciljnoj grupi. Na osnovu toga vraćamo se na početak priče.

Verovatno ste primetli da kada odete na neki sajt ili ste kliknuli na neku sponzorisanu objavu, nakon toga vas oglasi tog oglašivača svuda prate. To se zove remarketing, a namena mu je upravo da ponavlja oglasnu poruku svojoj ciljnoj grupi za koju smatra da je relevantna i adekvatana za njegov prozvod, uslugu ili neku aktivnost.

Neki bi to nazvali dosađivanjem. Ali u većini slučajeva to nije tačno. To se zove „Podsećanje“. Jer vrlo je moguće da prvim klikom niste izvršili željeni „Call to action“ ili niste bili u prilici da to uradite, a u međuvremenu ste zaboravili na poruku. Tada stupa na snagu PONAVLJANJE ili remarketing. Tako se najčešće gradi prepoznatljivost, odnosno Brend.

Ponavljanje poruke predstavlja vašu prisututnost na društvenim mrežama što je takođe veoma važno na putu ka cilju na društvenim mrežama i internetu u celosti. O temi prisutnosti na društvenim mrežama ću svakako pisati u nekom od narednih tekstova kako bismo shvatili zašto je bolje biti „Objavljivač“ ali bez da omalovažavamo ulogu „Posmatrača“ na društvenim medijima.

ZAKLJUČNA PORUKA

Zaključak ovog teksta bi mogao da bude sledeći. Koncipirajte svoju poruku na društvenim mrežama jasno, precizno, konkretno i nedvosmisleno. Navedite svoju ciljnu grupu da urade upravo ono što vi želite. Bez mogućnosti da se poruka koju šaljete shvati pogrešno ili delimično iskrivljeno. Jer ukoliko se poruka  pogrešno rastumači ili shvati imaćete dupli posao. Da „ispeglate“ prethodno napravljenu štetu i da ponovo pošaljete ispravnu poruku svojoj publici i ciljnoj grupi. A zapamtite da se kredibilitet kod publike na društvenim mrežama lakše gubi nego što se stiče. Mislite o tome i budite pametni kao što već  jeste. Srećno!

 

Piše: Jovan Vignjević

Foto: www.pexels.com

Datum: 02.06.2019.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *