Osnove SEO optimizacije sajta na pretraživačima

Sigurno ste se bar jednom u životu susreli sa terminom „SEO optimizacija sajta na pretraživačima“. I naravno, ako se ne bavite IT ili marketing poslom nije vam jasno o čemu se radi.

Jednostavno rečeno, ovo je način da se postigne visoka pozicija vašeg sajta na internet pretraživačima (npr. Google), odnosno da bude prvi ili među prvima kada neko ukuca reči koje  se odnose na delatnost kojom se bavite. Te reči se zovu „Ključne reči“ (Keywords).

U nastavku ću detaljnije opisati šta znači ova opcija i kako ona može da vam pomogne da poboljšate vidljivost vašeg sajta i unapredite svoje poslovanje.

Šta je SEO?

Svaki internet pretraživač funkcioniše po principu prepoznavanja određenih karaktera (reči) koje se nalaze na vašem sajtu. Znači on ne razume srpski, hrvatski, litvanski ili engleski jezik, već prepoznaje određene karaktere i na taj način izbacuje sve sajtove na mreži u kojima je pronašao karaktere (reči) koje ste mu vi zadali (ukucali).

S obzirom da je danas na internetu velika gužva, desiće se da vam „izbaci“ na hiljade i milione sajtova u kojima je prepoznao vaše zadate reči. Priznaćete to je jako puno da bi se na brzinu sve pregledalo i došlo do onoga što vam je potrebno. I iz tog razloga najčešće se klikne na prvih nekoliko linkova na prvoj stranici.

Upravo, na osnovu dosadašnjeg iskustva, Google konkretno je uveo opciju SEO (Search Engine Optimization) optimizaciju web sadržaja.

U većini slučajeva prvih nekoliko linkova na pretrazi su plaćeni oglasi (AdWords) ali ako se vaš sajt postavi ispravno, kontinualno radite na njegovom ažuriranju i ako je posećen, Google će prepoznati to i postaviti ga na prvu stranicu. Nekada čak i na prvo mesto. Ovo jeste besplatno pozicioniranje na pretraživačima, ali ovakav vid SEO zahteva prvenstveno vreme, zatim izuzetan sadržaj, odnosno sadržaj koji su posetioci sajta prepoznali kao koristan ili zanimljiv, uporan rad i stripljenje.

S obzirom da većina preduzetnika želi da što pre budu vidljivi i da im što pre krene posao, predlažem da se u startu krene sa plaćanjem, odnosno korišćenje Google AdWords servisa. To je dobar način da se dobije vetar u leđa i na kvalitetan način lansira sajt na internet nebu. Vremenom će se doći i do prirodnog (besplatnog) pozicioniranja. Ali naglašavam. Za prirodno pozicioniranje je potrebno vreme, kvalitet sajta i uporan rad. Na internetu je isto kao i u realnom vremenu. Ništa ne može preko noći. Ko je svestan toga, sigurno će uspeti. Zato je važno definisati svoje ciljeve.

Zašto ti je potreban SEO?

Izrada kvalitetnog sajta i određivanje jasne navigacije sajta (za ovo vam je potreban profesionalac, a ne tetkin mali ili brat od strica), pomaže pretraživaču (npr. Google) da prepozna vaš sajt kao nešto što bi trebalo da pozicionira visoko. To će takođe, što je još važnije, ostaviti dobar utisak kod vaših posetilaca i podstaći će ih da se vrate na vaš sajt. Ovakav način pozicioniranja vredi, jer Google sve više obraća pažnju na korisnička iskustva, odnosno na broj poseta, dužinu zadržavanja i količinu aktivnosti vaših posetilaca (linkovanje vašeg sajta na drugim stranicama, deljenje, preporučivanje itd.).

Veliku ulogu u pozicioniranju ima vaše prisustvo i na društvenim mrežama (Facebook, TwitterLinkedin…) i blogovima. Jer, kao što sam ranije i napisao, algoritam svakog pretraživača funkcioniše tako što prepoznaje zadati karakter (reč) na svim platformama širom interneta.

Na primer:

Prodajete džokejske šešire. Gde god postoje ove reči, pretraživač će ih pronaći i prikazati, onom ko je odlučio da nađe sajt ili neki drugi izvor informacija na internetu koji se odnosi na džokejske šešire.

Dakle! Istraživanja pokazuju da je mnogo veći broj ostvarenih poslovnih aranžmana izvršen nakon pretrage na pretraživačima, nego putem društvenih mreža. Bar kada je u pitanju B2B (Business to Business – sklapanje posla između dva pravna lica). Društvene mreže su više namenjene B2C poslovanju (Business to Customer – Poslovanje sa krajnjim kupcem, odnosno korisnikom. Najčešće građani/fizička lica). Što implicira da je potrebno uložiti u dobro i profesionalno odrađen sajt, koji treba da bude vaš izlog.

Razmislite i sami. Kada vam nešto treba da saznate, pronađete ili kupite, idete na Google i pretražujete. Da li sam u pravu?

Statistika.

 1. Prema istraživanju iz 2015. god. 72% ispitanika širom sveta smatra da relevantni sadržaj (content) stvara najefikasniji SEO.
 2. U istom istraživanju, 48% ispitanika smatra da su ključne reči/fraze takođe jedan od najefikasnijih SEO, a 34% smatra da je ažuriranje sadržaja na sajtu od velikog uticaja.
 3. Prosečan broj reči na stranicama (sajtovima) u prvih 10 rezultata pretrage na pretraživačima, povećan je za oko četvrtinu – sa 974 u 2014. godini na 1.285 u 2015. godini.
 4. Studijom iz jula 2015. godine analizirani su linkovi sa preko 1 milion članaka i došlo se do zaključka da duži oblici sadržaja, preko 1.000 reči (karaktera), imaju više aktivnosti u odnosu na kraće sadržaje (tekstove).
 5. Google ima preko 100 milijardi pretraga mesečno širom sveta.
 6. Od maja 2015. godine do danas, Google pretraga se više koristila na mobilnim uređajima nego na računarima.
 7. U novembru 2015. god. Google je ostvario 64% marketing aktivnosti samo na pretragama putem desktop i laptop računara, dok su Microsoft i Yahoo ostvarili svega 21% i 12,5%.
 8. Google je tokom decembra 2015. god. zabeležio 94% pretrage putem pametnih mobilnih uređaja.
 9. Istraživanje iz juna 2015. god. pokazuje da je SEO za 89% uspešniji u postizanju ciljeva boljeg rangiranja na pretraživačima i većeg saobraćaja na sajtovima širom sveta.
 10. Samo 33% malih i srednjih preduzeća širom sveta imaju optimizovan (prilagođen) sajt za pretragu na pametnim mobilnim uređajima.
 11. Google u svojoj pretrazi forsira sajtove optimizovane za pametne mobilne uređaje.
 12. 61% ispitanika je reklo da više voli da kontaktira lokalne biznise koji imaju sajtove optimizovane (prilagođene) pretrazi na pametnim mobilnim uređajima.
 13. Prosečna ljudska pažnja na internetu 2000. god. je bila 12 sekundi, dok je 2013. god. svega 8 sekundi.
 14. 52% ispitanika smatra fizičku adresu kao veoma važnu informaciju na sajtu, dok 47% je reklo da je mapa sa putanjom do željene fizičke lokacije danas jako važna. 37% ispitanika smatra broj telefona i direktan poziv sa pretrage korisnom i veoma važnom informacijom, dok 47% njih misli da je isticanje radnog vremena na sajtu informacija od velikog značaja.
 15. 48% ispitanika smatra da je taktika korišćenja ključnih reči/fraza najefektnija SEO taktika.
 16. 7 od 10 ispitanika smatra SEO veoma korisnim i efikasnim alatom.

Kao zaključak ovog teksta možemo da kažemo da SEO daje vrednost preduzećima i poslovima svih v12eličina. Boljom optimizacijom pozicije sajta na pretraživaču kao i adekvatan sadržaj daju notu ozbiljnosti i profesionalizma u modernom poslovanju. Kvalitetan, adekvatan, konkretan i koristan sadržaj (content marketing) i SEO su tokom celog procesa optimizacije sajta na pretraživačima usko povezani.

Izvor statističkih podataka: http://www.webpresencesolutions.net/150-digital-marketing-seo-statistics-2016/

Piše: Jovan Vignjević
12/07/2016

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *