Šta znači biti MAINSTREAM?

Svojevremeno sam se bavio političkim delovanjem. Ne kroz strukturu političke partije već kroz nevladin sektor. Realizovali smo mnoge aktivnosti ali na žalost nisu imale velikog odjeka u javnosti i zapažen uspeh u odnosu na ono što smo mi očekivali i želeli. Razgovarali smo sa stručnjacima i pokušavali da dobijemo odgovor gde grešimo. Dobili smo razne odgovore, analize i savete, ali jedan savet mi je bio najzanimljiviji. POSTANITE MAINSTREAM!!!

Šta termin MAINSTREAM tačno znači?

Ovaj termin možemo da rastumačimo na razne načine ali jedno je sigurno. Kada si Mainstream znači da si drugačiji i vidljiviji u odnosu na druge. To podrazumeva da si prva misao za određenu oblast delovanja ili tržišta.

Neki od primera Mainstrim organizacija ili proizvoda su sledeći:

  • Kada odemo u kafić, restoran ili na privatnu žurku, a ne pije nam se ništa alkoholno, šta najčešće pijemo? Pa Koka Kolu. To je ono: „Ma daj mi Kolu!“
  • Često kažemo „Vegeta“ za onaj žuti začin kao dodatak jelima. „Vegeta“ je naziv proizvoda jednog proizvođača. Ali on je postao toliko Mainstream da danas taj začin svih proizvođača nazivamo „Vegeta“.
  • Kada kažemo „Novi Sad“ mnogi pomisle „EXIT festival“. Ili obrnuto.
  • Pastu za zube često nazivamo „Kaladont“. Bez obzira da li je „Kolynos“, „Blend-a-med“, „Colgate“ ili neki drugi brend. Univerzalni naziv za pastu za zube je „Kaladont“ (To je bila nekada najpopularnija pasta za zube u Jugoslaviji).
  • „Evrokrem“ nazivamo sve lešnik namaze bez obzira na proizvođača.
  • „Smoki“ je proizvod jedne fabrike ali tim nazivom krstimo sve proizvode tog tipa drugih proizvođača.
  • Mlevenu papriku nazovamo „Aleva paprika“ bez obzira što je „Aleva“ naziv firme koja proizvodi tu papriku. Nisu sve papirke Aleve.
  • Kada pričamo o 5. oktobru 2000. godine i političkim promenama u Srbiji svi pomisle na studentsku organizaciju „OTPOR“. Ona je postala simbol revolucije i tih promena.

Suštinski gledano shvatili smo šta znači biti Mainstream. Znači biti sinonim za nešto, odnosno prva misao. Biti neko koga svi kopiraju i oponašaju. Biti uzor. Postati simbol jednog vremena!

Način razmišljanja, organizovanja i delovanja nas čini Mainstream. Odnosno na koji način želimo da nas drugi vide ili dožive. Mainstream može da znači i negativno i pozitivno. Što znači da javnost može da nas prepozna ili u dobrom ili u lošem kontekstu.

Na primer: Ako kažemo Džedaj mislimo na dobrog lika Luk Skajvokera, a ako kažemo Dart Vejder mislimo na lošeg tipa Anakina oca mu (Luk Skajvoker prim. aut.). Ali i jedan i drugi su Mainstream u svom delu. Jedan na dobroj strani, a drugi na lošoj.

Mainstream je izraz koji u najširem smislu označava MIŠLJENJE O NEKOME ILI NEČEMU koje deli većina građana nekog područja, zajednice, kulture, države pa i šire.

Suština je u sledećem. Da budete prepoznati od većine kao neko ili nešto što označava jednu epohu, neki proizvod ili neku oblast. Da budete aktuelni.

Status Mainstream ne traje večno. On je trenutan, odnosno traje onoliko koliko radite na njemu. I zato često kažemo da je neka osoba, neka organizacija ili neki proizvod obeležio jednu epohu u našoj istoriji.

„Američki san“ je bio Mainstream. Odlazak na Mesec je bio Mainstream. Buržoaska revolucija u Francuskoj je bila Mainstream. I tako dalje….

Sva što je opšte prihvaćeno naziva se Mainstream.

Kako da postanemo Mainstream?

Potrebno je da postavimo jasan cilj. Da smisleno, javno, posvećeno i veoma precizno radimo na njegovoj ralizaciji. I da istrajemo u tome.

Ako javnost primeti da verujemo u ono što radimo i čime se bavimo verovaće i ona. Na taj način će nas nagraditi titulom Mainstream. Na nama je da se održimo na tronu i što duže zadržimo zarađenu titulu i izgrađenu reputaciju.

Piše: Jovan Vignjević

Photo: pexels.com

Datum: 25.01.2018. god.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *