„IT“ razvoj dečijeg mozga!

Da li vam je poznata floskula: „Ma neka. Samo neka su mirni.“? E, upravo je tu najveća greška. Upravo je tu najveća greška koja će nam se svima kao roditeljima i društvu obiti o glavu kroz 20, 30 pa i više godina.
Živimo u IT vremenu. Sve se nalazi oko nas i sve nam je dostupno. Besplatno. Sve je brzo i ko ne može da prati tempo, ispada iz igre. 

Kroz evoluciju čoveka do danas, osnovna funkcija ljudskog mozga bila je i ostala: PREŽIVLJAVANJE. A potreba čoveka je oduvek bila da se prilagođava okolini i trenutnim situacijama i prilikama. Svako živo biće se uči od malena da bude onakovo kakvo ga okruženje želi i očekuje.
Čovek je u prednosti u odnosu na životinju onoliko koliko je i u zaostatku. Zašto? Životinja nema tako dobro razvijenu intaligenciju kao čovek. Ona funkcioniše prema svom instiktu i radi one stvari koje je nagon tera i koliko joj je potrebno. 
Naša inteligencija nam je omogućila da napravimo maestralne stvari kroz istoriju koje su proizvele napredak i prosperitet ljudske civilizacije, razvoj različitih emocija, kulturu, umetnost, kreativnost, vrednoću, upornost i odgovornost,  ali isto tako nam je ta ista inteligencija proizvela osećaj nagona za ubijanjem zbog neprirodnih interesa, zavisti, pohlepe, mržnje, materijalizma, netrpeljivosti i egocentričnog hedonizma.

Kada sam ja bio mali, zadnja reč tehnike je bio video rekorder. Sećam se kada nam je tata kupio, davne 1991. godine, tada najmoderniji video rekorder. Mojoj sreći nije bilo kraja. Ja sam sa 8 godina njega učio kako se koristi. Kada su moji roditelji bili mali zadnja reč tehnike je bila televizor uopšte, a posle i kolor televizor. U vreme kada su oni bili mali bio je jedan televizor po ulici, čak negde i po kvartu. Jedan program i onda su se svi okupljali da zajedno gledaju novo čudo tehnike. 

Sadašnje generacije dece se rađaju sa ekranima osetljivim na dodir i pametnim (smart) telefonima, kao i led ekranima i bežičnim internetom. O video rekorderima i crno-belim televizorima će znati samo onoliko koliko im mi ispričamo. To je dobro. Jer svako vreme nosi nešto svoje i to je znak da se civilizacija kreće. Ne stoji. Ali postavlja se pitanje: Da li se civilizacija kreće u napred ili u nazad?

Pravac razvoja civilizacije zavisi od svakog pojedinca i svakog društva. Tehnologija vam daje mogućnosti i alate. Na vama je da ih iskoristite.

Recimo, najmlađi pametni uređaj tablet se u većini slučajeva koristi kao igračka. Do duše malo skupa igračka. Ali, da li sreća moga deteta ima cenu?

Roditelji se sve češće odlučuju da deci već sa 3-4 godine života kupe tablet uređaj ili telefon sa ekranom osetljivim na dodir. Opet pitam zašto? Pa zbog ličnog hedonizma. 
Svako dete je po prirodi živahno i radoznalo. Radoznalost kod deteta prouzrokuje mozak jer je gladan i želi inforamcije. Dete hoće da upozna svet oko sebe. Da se igra i da razgovara. Kupovinom ovakvih uređaja u tako ranom starosnom dobu je po meni kaaaardinalna greška. Ako čak i kupite tako nešto ili dozvolite da koristi vaš telefon, bar instalirjte neke aplikacije koje razvijaju motoriku, logiku i intaligenigenciju kod deteta. Omogućite detetu da kroz igru sa modernim tehnologijama nauči nešto korisno i nahrani mozak za korisnim i kvalitetnim informacijama. Razgovarajte sa svojim detetom. Neka jedna od tema bude i ta aplikacija. Ali samo razgovarajte sa detetom. Naterajte dete da koristi svoju maštu i da izmišlja. 
Davanjem detetu da igra igrice na tabletu ili telefonu, samo da bi bilo mirno i da bi smo mi kao roditelji mogli da mirno sedimo sa prijateljima, je direktno i nedvosmisleno uništavanje sopstvenog deteta. Ne pružanjem prilike detetu da nešto pita i novo sazna, nego da sedi i bulji u ekran i igra prostu igricu, uništava moždane sinapse koje se ne obnavljaju. Jednostavno rečeno, zaglupljujemo dete. 
To isto važi i za preterano gledanje televizije sa sadržajem koji ne budi potrebu da dete uključi mozak, boravak u zatvorenom prostoru i izolaciju od drugih ljudi. To sve prouzrokuje stvaranje samostalnog i imaginarnog sveta kod vašeg deteta. Žive u svetu bajki bez prilike da upoznaju svoje okruženje. 

Na interentu danas možemo da nađemo sve. Od korisnih do totalno beskorisnih informacija kao što je tipa: „Zmaj od Šipova imao sex u Parovima.“ ili „Jelena Karleuša kupila cipele od 5.000 evra“. Dečije uzore i interesovanja formiramo jednim delom mi kao roditelji, a jednim delom društvo u kome živimo. Dok dete ne uđe u društvo, veliku ulogu u formiranju ličnosti i razvoju intaligencije imaju roditelji. 

Veliki i svetski priznati stručnjak za razvoj dečije inteligencije u ranom dobu i autor programa kreativnog učenja dr Ranko Rajović je u svojim knjigama, predavanjima i javnim nastupima do detalja objasnio kako treba da se odnosimo prema svom detetu i kako da razvijamo njegovu inteligenciju.


Da se razumemo. Nisam protivnik modernih tehnologija. Čak šta, veliki sam ljubitelj noviteta iz oblasti IT-a. Ali sam prvenstveno za to da budemo roditelji, a ne bebisiterke. Mi ne treba samo da čuvamo decu i samo da brinemo da li je jelo ili dovoljno spavalo dete. Mi treba da budemo našoj deci roditelji i prijatelji. Roditelji da ih usmerimo na pravi put, a prijatelji da ih naučimo životu i svetu oko njih.


Iskoristite svaki slobodan trenutak i provedite ga sa svojom decom. Jer vreme provedeno sa svojom decom nema mernu jedinicu. Ono je neprocenjivo.


U Novom Sadu
24.07.2015. god.

Jovan Vignjević

2 thoughts on “„IT“ razvoj dečijeg mozga!

  • 23/11/2015 at 10:53
    Permalink

    Bravo,odlican tekst!!! Danas je imperativ imati ''mirno dete'' Mozda je lakse, ali na duze staze siguno ne i bolje…Ako dete moze satima da sedi,ne mrda,nista ga ne interesuje,nema sta da pita,zelju da nesto vidi,opipa,proba…gde je napredak?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *