Vurvuru (Vourvourou) čini čuda!

Kao i svake godine moja žena i ja se kasno setimo da uplatimo more. Da li vam je to poznato? E pa znam da nismo jedini ali to me ne teši. Jer kada kasno odeš da uplatiš letovanje svakako plaćaš skuplje nego u ranom bukingu. Ali ono što je još gore, na raspolaganju vam je samo ono što je ostalo slobodno  ili ti probrano.
Kada čak i nađeš nešto što ti kao odgovara (smeštaj, lokacija…), nema slobodnih soba u terminu koji ti odgovara. Onda naravno moraš i tu da se uklapaš. Što opet nije jednostavno. U uklapanje termina odlaska na more moraš da uklopiš i godišnji odmor koji si najavio u firmi nekoliko meseci ranije. Pa da pogledaš u buđelar da li imaš dovoljno šuške. Pa ako nemaš, onda gledaš da li da nađeš neku alternativu za more ili način kako da nabaviš razliku u novcu. I tako u krug. Vrtiš se i vrtiš sve dok ne padneš na guzicu. Kada na kraju konačno sve odradiš i rezervišeš, odnosno uplatiš, više ti se ni ne ide na more. Smorio si se. 🙂

Nakon odlaska u turističku agenciju i dugog traženja i razgledanja potencijalnih destinacija, pronašli smo jedno malo mesto (seoce) na Sitoniji (srednji prst Halkidikija) u Grčkoj pod nazivom Vurvuru. Priznajem, nisam nikada do tada čuo da postoji to mesto. Čak mi je i naziv sela bio jako smešan. Pogotovo što kada hoćeš na engleskom da napišeš naziv ovog mesta moraš dobro da izlomiš jezik.


Agencija je poslala upit hotelu koji smo odabrali o slobodnim mestima za kraj juna. Ljubazni turistički radnici u agenciji su nam saopštili da je potrebno nekoliko dana da im Grci pošalju odgovor. Zamisli to u 21. veku. U veku IT tehnologije. Ali nema ni veze. Sačekali smo.

Pošto volimo dobro da istražimo pre nego što odemo, gde mi to idemo, naleteli smo na fotografije preko Google maps-a koje nam se nisu baš svidele i pomislili smo: „U kakvu mi to vukoj….u idemo?“. Pokušali smo da otkažemo upit ali bilo je kasno. Grci su javili da ima slobodnih soba u željenom terminu i da ako želimo da sada otkažemo moramo da platimo 20.000,00 dinara. Naravno, pristali smo da odemo u Vurvuru. 🙂

LJUDI!!! Vurvuru je NAAAAJBOLJE mesto u kome sam do sada bio na moru. A idem svake godine i uvek na različite destinacije. Naravno, ovo je dosta subjektivno, jer utisak zavisi od onoga šta tražiš i očekuješ od letovanja na moru. Meni je, svakako, zadnjih godina prioritet da imam mir i da se odmorim. A ispred svega, da mi ćerkica uživa. Iz tog razloga, ko ima ista ovakva očekivanja od letovanja, Vurvuru je kao naručen.Od Novog Sada do Vurvurua ima malo manje od 900 km. Tačnije 870 km. Ide se standardnim putem, kuda idu i Alvirovići svake godine :-), preko Makedonije i Soluna do Halkidikija. Na putu od Soluna do Kasandre (prvi prst), negde nakon dve trećine puta, ima odvajanje za Sitoniju kod mesta Nea Mudanija (Nea Moudania). Tu se isključujete i idete magistralom prema Nikitiju. Kada stignete u Nikiti imate još 12 km do Vurvurua. Dobro vodite računa jer su table (saobraćajni znaci) male i može lako da se promaši skretanje za Vurvuru.

Prvo što vidite kada dođete u Vurvuru su brda prekrivena borovom šumom. Zamislite sada kombinaciju 10, 12, 15 ili 20 dana čistog zdravlja. Pročišćen vazduh borovinom i slana voda. Dođe ti da ni ne zapališ cigaretu sve vreme letovanja. 🙂 Dobro, nećemo se lagati. 🙂Prelepa voda i različite poludivlje plaže je svakako nešto što najviše izdvaja Vurvuru, a samim tim i Sitoniju od ostalih destinacija u Severnoj Grčkoj. Mi smo za 10 dana boravka u ovom mestu svaki dan išli na drugu plažu. Sve su na 15 do 20 minuta vožnje. I verujte mi, isplati se paliti auto. Svaka je drugačija i svaka je posebna priča.

Karidi beach
 
Karidi beach


Fava beach


Plaža ispred jednog od smeštaja


Plaža ispred jednog od smeštaja


Manassu beach


Bahia beach


Bahia beach


Najpopularnija plaža u samom mestu Vurvuru je Karidi beach. Prelepi sitni pesak sa dugim plićakom i veoma toplom i biserno prozirnom vodom. Ima dosta prirodnog hlada tako da vam suncobran u nekim delovima ove plaže ni ne treba.
Preporučio bih vam još i plaže: Bahia, Manassu i Orange. Ali verujte mi, gde god da skrenete sa glavnog puta prema moru, naletećete na neku od plaža. Da li sa ležaljkama ili bez, ali plaža je svakako tamo i to je ono što izdvaja Vurvuru.

O cenama ne bih govorio, jer kada budete ovo čitali, možda cene više neće biti iste kao ovog leta 2015. godine. Sada pričamo samo o utisku.

Fascinantna je činjenica da u ovom mestu nema parkiranih automobila na ulici. Zašto? Pa zato što svaka vila ili hotel imaju veliko dvorište sa mnogo mesta za parkiranje automobila njihovih gostiju. Tako da svaka kuća ili hotel imaju onoliki broj parking mesta koliko ima soba na raspolaganju.

Ne očekujte od Vurvurua neko šetalište i tezge sa šećernom vunom, ringkišpil i električne autiće kao i diskoteke. Ovo je jedno mirno mesto koje sam ja prekrstio u „Rakovac na moru“.
Ima dovoljno restorana i super marketa tako da vam više ništa nije ni potrebno. To samo ako od mora očekujete ono što i ja očekujem, a o tome sam gore pisao. Sve prema ličnim potrebama, zahtevima i željama.

Mi smo bili smešteni u hotelu „Rema“. Fenomenalan hotel. Čist. Uredan. Moderan. Sa izrazito ljubaznim osobljem i veoma ukusnom hranom. U sklopu hotela imate i bazen sa slanom vodom, teretanu na otvorenom i dečije igralište. Nama dovoljno. 
 
Vurvuru čini čuda. Razbija sve predrasude koje imamo o ovakvim malim mestima. Za mene i moju suprugu Lidiju je učinio da budemo srećni jer nam je Ljubica (ćerkica) savladala dva straha. Strah od pasa i od vode. Da li je to zbog Vurvurua ili se samo tako potrefilo, nećemo nikada saznati. 🙂 Ali za mene on čini čuda. 
 
 


 
Mazili smo kucu. Ljubica je naučila da pliva. Odmarali smo. Šetali smo. Upoznali smo neke nove i veoma drage ljude. Jednostavno uživali smo. A uživali smo samo zato što smo bili zajedno. Nije važno gde smo. Važno je da smo zajedno. Sa patkom pored nas. 🙂
 
Posetite Vurvuru. Možda se i vama desi neko lepo čudo. Pozdrav. 🙂
 
 
U Novom Sadu
22.07.2015. god.
 
Jovan Vignjević


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *